jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ekspresowe i pyszne, niezawodne ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami "wprost z krzaczka" zawsze smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. Ja upiekłam je z moimi ulubionymi porzeczkami.

Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem
Myjemy i obieramy porzeczki oraz jabłka. Jabłka kroimy na cząstki. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu mieszamy jaja, olej, jogurt, szczyptę soli i cukier brązowy. Dodajemy starta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Wlewamy masę płynną do sypkich , mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy ciasto porzeczkami, wciskamy cząstki jabłek po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni do chwili aż ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy. Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut. Po ostudzeniu posypujemy odrobiną cynamonu (jeśli lubisz) i cukru pudru po czym kroimy na kawałki.
Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem
Myjemy i obieramy porzeczki oraz jabłka. Jabłka kroimy na cząstki.
Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy ciasto porzeczkami, wciskamy cząstki jabłek po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem
Pieczemy w temp. 180 stopni do chwili aż ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy.