2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Świetne lekkie ciasto które umili letni dzień na jogurcie ze świeżymi orzeźwiającymi owocami truskawek...

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 budyń malinowy duży
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dag stopionej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Masa jogurtowa:
  • 44 dag jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 szklanka kremówki
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 kg świeżych truskawek

 

  • Dodatkowo:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z truskawkami i galaretką
Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym wlać zimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać,cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę i sok z cytryny zmiksować na gładką masę włożyć do masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężała.
Jogurtowiec z truskawkami i galaretką
Truskawki myjemy obieramy z szypułek kroimy na połówki
Jogurtowiec z truskawkami i galaretką
wykładamy na ciasto masę jogurtową wymieszaną z owocami
Jogurtowiec z truskawkami i galaretką
na wierzchu rozkładamy resztę truskawek odłożonych wcześniej
Jogurtowiec z truskawkami i galaretką
galaretki rozpuszczamy lekko tężejącymi zalewamy ciasto