monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Deserek z gatunku sprzątam szafki:) ale dzięki temu wyszedł przepyszny i uroczy deserek na zimno:) serdecznie polecam i zapraszam:) Przykro mi,że nie ma zdjęć z poszczególnych etapów ale miałam jakiś problem z aparatem..

Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną

Składniki:

Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną

 

  • 70 g cukierków kukułek
  • 50 ml mleka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 g czekolady
  • 25 g herbatników
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-kukułkowy deser z bitą śmietaną
Do rondelka wlać mleko i dodać kukułki. Ogrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki rozkruszyć w blenderze i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać i ułożyć po czubatej łyżce na dnie pucharka i lekko je docisnąć. Do miski przelać jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Następnie cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone kukułki cały czas mieszając. W szklance rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach wrzątku. Wlać ją cienkim strumieniem do masy jogurtowo-kukułkowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek. Delikatnie przelać ją do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje kremówkę ubić na sztywno. Ubitą czekoladę rozdzielić pomiędzy pucharki i udekorować chrupkami. Smacznego!

Tagi:

czekolada