Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem tartej, świeżej kalarepki, siemienia lnianego, płatków jaglanych i jogurtu naturalnego...

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

Składniki:

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2/3 kalarepki
  • 6,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki płatków jaglanych
  • 2/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 290 g jogurtu naturalnego pitnego

Sposób przygotowania:

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

Etap 1

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 3

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym
Kalarepka, jogurt, woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Dodać do nich wodę, rozczyn drożdżowy, kalarepkę i jogurt, wymieszać.

Etap 5

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Jogurtowy chleb z kalarepką i siemieniem lnianym

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.