dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jogurtowy skubaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kruche ciasto z masą, sporządzoną z jogurtów owocowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto.

Jogurtowy skubaniec

Składniki:

Jogurtowy skubaniec

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy skubaniec

Przygotowanie ciasta:

Jogurtowy skubaniec
Zagniatamy szybko kruche ciasto i dzielimy na dwie części.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i siekamy z margaryną. Następnie dodajemy żółtka i połowę cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 częścią ciasta wykładamy dno formy wysmarowanej tłuszczem, a pozostałe ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.

Przygotowanie masy jogurtowej:

Jogurtowy skubaniec
Do piany z białek dodajemy cukier, budyń i jogurt.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek wsypujemy cukier i budyń. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta:

Jogurtowy skubaniec
Masę wylewamy na kruche ciasto i przykrywamy pozostałym ciastem.

Masę jogurtową wylewamy na ciasto w formie. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalki. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!