Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Jogurtowy truskawkowiec na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser mocna truskawkowy, doskonały na ciepłe dni.

Jogurtowy truskawkowiec na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy truskawkowiec na zimno

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy truskawkowiec na zimno
Część truskawek umyć i zmiksować blenderem (po zmiksowaniu wyszło mi 300ml musu). Resztę truskawek pokroić w talarki. Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć folią spożywczą, obłożyć brzegi truskawkami. W misce wymieszać jogurty, zmiksowane truskawki. Dosłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać. Połączyć z jogurtem. Przelać całość do tortownicy. Włożyć do lodówki. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Gdy masa w tortownicy zacznie tężeć rozłożyć resztę truskawek i zalać całość galaretkę, odstawić do całkowitego stężenia.
Jogurtowy truskawkowiec na zimno
Jogurt wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
Jogurtowy truskawkowiec na zimno
Tortownicę wyłożyć folią, obłożyć truskawkami i wylać masę.
Jogurtowy truskawkowiec na zimno
Po stężeniu obłożyć wierzch plasterkami truskawek.
Jogurtowy truskawkowiec na zimno
Zalać powierzchnię galaretką truskawkową.