Julie Andrieu - z programu "Julie gotuje"

Francuska gwiazda gastronomii, znana nam z programu "Julie gotuje".

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Julie Andrieu - z programu "Julie gotuje"
Julie Andrieu znana wam prawdopodobnie z programu Julie gotuje emitowanego na kanale „Kuchnia+”, to francuska mistrzyni szybkich, pomysłowych i łatwych w realizacji przepisów. W programie Julie udowadnia, że nie musimy spędzać całego dnia w kuchni aby przygotować smaczny obiad z fantazją, jednocześnie zdrowy i nietuczący. Przygotowanie każdego przepisu w programie Julie gotuje trwa zaledwie 2 minuty. Prezenterka dzieli się z nami wiedzą na temat różnych sztuczek i trików, które pozwalają na łatwe i szybkie gotowanie.

Julie dzięki serii telewizyjnej bardzo szybko zdobyła uznanie wśród widzów i popularność we Francji. Aktualnie jest autorką kilkunastu książek, jak również świetnym krytykiem kulinarnym. Julie posiada także obszerną wiedzę na temat prawidłowego żywienia. Wydając poradnik Mes secretes pour garder la ligne… sans régime (Moje sekrety jak zachować linię bez stosowania diety), zawarła swoją autobiografię przyznając się do problemów z odżywianiem w młodości. Znajdziemy w niej cenne porady jak doceniać i celebrować jedzenie- czego jak sama dodaje- nauczyła się dopiero z czasem. Julie posiadając figurę modelki pozostaje, jak najbardziej wiarygodna w swoich przekonaniach.

Pośród licznych książek o gotowaniu Julie Andrieu, mamy również Ma p’tite cuisine (Moja mała kuchnia)-podręczny zbiór 140 praktycznych i nieoczekiwanych przepisów z wykorzystaniem półproduktów dostępnych w supermarketach. Książka kierowana jest do tych którzy nie mogą oddać się przyjemności codziennych zakupów na pobliskim targu. Niestety, nie znajdziemy jeszcze wersji książek Julie w języku polskim. Dlatego też postanowiłam przetłumaczyć kilka najciekawszych według mnie przepisów:


Crevettes club
(Kanapki z krewetkami)


-8 kromek chleba tostowego z ziarnami
-1 zielone jabłko
-50g rukoli
-8 łyżek humusu
-1 łyżka soku z cytryny
-200g ugotowanych i obranych krewetek
-1 łyżka sosu Worcestershire
-sól, pieprz

Krewetki marynujemy w soku z cytryny i sosie Worcestershire, solimy i pieprzymy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce, mieszamy z humusem. Podpiekamy tosty, smarujemy humusem z jabłkiem, nakładamy zamarynowane krewetki, posypujemy rukolą. Kanapki przykrywamy kolejnym tostem i przekrajamy w poprzek tworząc trójkąty.

Talgiatelles al ragu (Makaron talgiatelle z wołowiną)


-400g makaronu talgiatelle
-2 łyżki startego parmezanu
-2 porcje wołowiny pokrojonej w plastry
-100g pomidorów suszonych pokrojonych w paski
-2 łyżki oliwy z oliwek czosnkowej
-1 łyżeczka suszonego oregano
-sól i pieprz

Gotujemy makaron al dente. Wołowinę smażymy na oliwie na patelni na średnio krwisto. Kroimy w cienkie plastry, dorzucamy suszone pomidory i oregano, a następnie łączymy z makaronem. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy parmezanem.


Brochettes de canard laqué à l’ananas (Szaszłyki z kaczki w sosie sojowym i ananasem)


-3 piersi z kaczki
-50g masła
-1 ananas pokrojony w kostkę
-3 łyżki miodu
-3 łyżki sosu sojowego
-1 łyżeczka tymianku
-sól i pieprz

Nacinamy w kratkę piersi z kaczki od strony ze skórą, przyprawiamy pieprzem. Smażymy je na dużym ogniu od strony ze skórą. Następnie kroimy usmażone piersi na pół wzdłuż, a potem każdą połowę w duże kostki. Nakładamy kostki kaczki na zmiane z ananasem na szaszłyki. Smażymy je ponownie na nowej patelni na maśle przez ok. 5 min. Szaszłyki solimy, polewamy miodem i sosem sojowym, przyprawiamy tymiankiem.