pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kacze nogi z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kacze nogi sous vide w marynacie tajskiej i zielonym pieprzu z gruszkami w nalewce śliwkowej

Kacze nogi z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kacze nogi z gruszkami

 

  • nogi kaczki 2
  • marynata tajska 4 łyżki
  • majeranek do posypania
  • zielony pieprz marynowany 1 łyżeczka
  • gruszki 3
  • nalewka śliwkowa 50 ml
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kacze nogi z gruszkami
Nogi kacze smarujemy marynatą tajską. Posypujemy majerankiem. Wkładamy do worka próżniowego. Dodajemy pieprz zielony marynowany. Odsysamy powietrze. Worki wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Podgrzewamy w temperaturze 79-83°C przez 5 godzin. Gruszki obieramy ze skórki. Przekrajamy po połowie i wydłubujemy gniazda nasienne. Przekładamy do worka próżniowego. Wlewamy nalewkę śliwkową. Odsysamy powietrze. Wkładamy do wody o temperaturze 80°C. Podgrzewamy również temperaturze 79-83°C przez 2 godziny. Zrobione gruszki oraz kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C i pieczemy do zarumienienia mięsa. Sos z kaczki i gruszki łączymy na patelni. Redukujemy z dodanym masłem. Nogi kaczki podajemy z gruszką polane sosem. Smacznego.
Kacze nogi z gruszkami
Kacze nogi pzyprawiamy marynatą tajką i posypujemy majerankiem
Kacze nogi z gruszkami
Wkładamy marynowany pieprz zielony i podgrzewamy
Kacze nogi z gruszkami
Gruszki obieramy. zamykamy wraz z nalewką i drugim worku i również podgrzewamy
Kacze nogi z gruszkami
Powstały sos redukujemy, aby był gęściejszy