Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kacze piersi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzięki temu przepisowi zdobyłam wyróżnienie w konkursie na przepis z wykorzystaniem oleju wielkopolskiego i wygrałam 15 litrów oleju:)

Kacze piersi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kacze piersi

  • 2 nieduże pojedyncze piersi z kaczki,
  • 1 kawałek imbiru wielkości dużej łyżki,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kacze piersi

Z obranego ze skóry i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru, miodu, oleju, chili, octu balsamicznego oraz sosu sojowego przygotowujemy marynatę, w której trzymamy obrane ze skóry kacze piersi przez co najmniej 8 godzin. Po upływie tego czasu piersi pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny (piersi zalewamy marynatą i w trakcie pieczenia kilkakrotnie przewracamy na drugą stronę). Piersi kroimy w paski o grubości około 1,5 cm po upływie 5 minut od wyciągnięcia z piekarnika.