pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowany tłuszcz jest idealny do posmarowania chleba jak i do szybkiego smażenia np. jajek.

Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem
Kaczkę podzieliłem na piersi, skrzydełka, nóżki oraz resztę. Tą resztę czyli skrawki mięsa, polędwiczki, skórę o sumarycznej wadze 50 dag kroję w drobniutką kosteczkę. Do rondelka wlewam 30 ml wody. Dodaję pokrojone części kaczki. Solę do smaku i podgrzewam przez około 40 minut. W tym czasie woda powinna wyparować całkowicie, a zostać sam tłuszcz i przyrumienione kawałki kaczki. Następnie dodaję pokrojone w kawałki jabłko. Podgrzewam, aż jabłko będzie miękkie. Z pomocą łyżki lub widelca rozduszam je na mniejsze kawałki (można na puree). Na koniec dodaję posiekane ząbki czosnku. Gdy poczuję ich aromat rondelek zdejmuje z ognia. Przelewam do słoika i gdy ostygnie wstawiam do lodówki. Smacznego.
Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem
Cześci kaczki kroimy w drobniutką kosteczkę
Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem
Smażymy w rondelku z dodatkiem wody
Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem
Do rondelka dodajemy jabłka oraz czosnek
Kacze smarowidło z jabłkiem i czosnkiem
Przygotowane smarowidło przelewamy do słoika