Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kacze uda confit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Konfitowane kacze uda podane z zapiekanką ziemniaczaną oraz karmelizowanymi, małymi pieczarkami ;-)

Kacze uda confit Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kacze uda confit

 

Sposób przygotowania:

Kacze uda confit
Udka obtocz w soli z przyprawami i odstaw na 24h, obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, ułóż warstwowo w blaszce, zalej śmietanką, posyp koperkiem i zapiecz. Na dno brytfanny włóż pokrojone kawałki selera i pietruszki, przekrojoną główkę czosnku i pozostałe przyprawy, udka opłukaj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Osuszone uda włóż do brytfanny i zalej roztopionym tłuszczem, kaczkę piecz w 100stop przez 3,5godz. Przed podaniem kaczkę podsmaż na patelni na złoto i podawaj z pieczarkami na maśle i z zapiekanką ziemniaczaną.
Kacze uda confit
Udka natnij pod stawem kolanowym i oczyść z mięsa.
Kacze uda confit
Udka obtocz w soli wymienczanej z przyprawami i odstaw na 24h.
Kacze uda confit
Udka przed pieczeniem dokładnie opłucz w zimnej wodzie.
Kacze uda confit
Kaczkę piecz w 100 stop przez 3,5 godz aż stanie się miękka.