Kacze udka.

Jojo - Przepis na: Kacze udka. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kacze udka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

W podobny sposob robie cala kaczke - nadziewajac ja kwasnymi jablkami.


trudność: średne
czas:

Kacze udka. - SKŁADNIKI:

  • 4 kacze udka
  • pol szklanki soku jablkowego
  • pol szklanki bialego, wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • olej
  • sol
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • maka do sosu

Kacze udka. - PRZYGOTOWANIE:

Udka nacieram porzadnie sola, pieprzem i majerankiem i odstawiam na 2 godziny / dluzej nie zaszkodzi /- w temperaturze pokojowej.Do brytwanki wlewam pare lyzek oleju, polowe bulionu i sok jablkowy. Ukladam udka skorka do gory i polewam winem. Wstawiam - przykryte pokrywka do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 40 min. Po tym czasie odwracam udka , i dusze pod przykryciem dalsze 40 min podlewajac od czasu do czasu pozostalym bulionem. Kiedy zaczynaja mieknac - odwracam je ponownie a powstaly sosik zlewam do malego garnka- zostawiajac jednak troche w brytwance . Podkrecam temperature do 200° i bez przykrycia podpiekam udka ok. 20 min./ Czas duszenia moze sie ewentualnie wydluzyc w zaleznosci od tego - jaka kaczka sie trafi /.W tym czasie robie zasmazke z maki i oleju i zageszczam sos - w razie potrzeby doprawiajac do smaku. Ostatnio zrobilam udka z marchewka z groszkiem i knedlami z gotowanych ziemniakow , ale dodatki kazdy moze dobrac wedlug wlasnego smaku.Przygotowanie trwa dosyc dlugo ale smakuje doskonale.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kacze udka. (strona 1 z 1)  
Niuniaczka

Niuniaczka
offline

2010-02-15 23:04
Pyszności, marchewka z groszkiem, to coś co uwielbiam, nie wspomnę już o mięsku;) 5
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-02-23 12:11
Uwielbiam kaczuszkę pod każdą postacią.Już mam w ulubionych 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pieczone udka z kurczaka Karczek gotowany Gryczane knedle
Gryczane kąski z sosem śliwkowym Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką Mini zapiekanki z mięsem, cukinią i makaronem
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką Pulpet-pizza z mięsa Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
Kurczak w sosie brokułowym podany z ryżem Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane