Kacze udka.

Jojo - Przepis na: Kacze udka. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kacze udka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

W podobny sposob robie cala kaczke - nadziewajac ja kwasnymi jablkami.


trudność: średne
czas:

Kacze udka. - SKŁADNIKI:

  • 4 kacze udka
  • pol szklanki soku jablkowego
  • pol szklanki bialego, wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • olej
  • sol
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • maka do sosu

Kacze udka. - PRZYGOTOWANIE:

Udka nacieram porzadnie sola, pieprzem i majerankiem i odstawiam na 2 godziny / dluzej nie zaszkodzi /- w temperaturze pokojowej.Do brytwanki wlewam pare lyzek oleju, polowe bulionu i sok jablkowy. Ukladam udka skorka do gory i polewam winem. Wstawiam - przykryte pokrywka do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 40 min. Po tym czasie odwracam udka , i dusze pod przykryciem dalsze 40 min podlewajac od czasu do czasu pozostalym bulionem. Kiedy zaczynaja mieknac - odwracam je ponownie a powstaly sosik zlewam do malego garnka- zostawiajac jednak troche w brytwance . Podkrecam temperature do 200° i bez przykrycia podpiekam udka ok. 20 min./ Czas duszenia moze sie ewentualnie wydluzyc w zaleznosci od tego - jaka kaczka sie trafi /.W tym czasie robie zasmazke z maki i oleju i zageszczam sos - w razie potrzeby doprawiajac do smaku. Ostatnio zrobilam udka z marchewka z groszkiem i knedlami z gotowanych ziemniakow , ale dodatki kazdy moze dobrac wedlug wlasnego smaku.Przygotowanie trwa dosyc dlugo ale smakuje doskonale.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kacze udka. (strona 1 z 1)  
Niuniaczka

Niuniaczka
offline

2010-02-15 23:04
Pyszności, marchewka z groszkiem, to coś co uwielbiam, nie wspomnę już o mięsku;) 5
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-02-23 12:11
Uwielbiam kaczuszkę pod każdą postacią.Już mam w ulubionych 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Mini roladki z grillowaną dynią i serem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową
Roladki schabowe nadziewane Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pieczeń w chlebie schowana Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane