Kacze udka.

Jojo - Przepis na: Kacze udka. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kacze udka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

W podobny sposob robie cala kaczke - nadziewajac ja kwasnymi jablkami.


trudność: średne
czas:

Kacze udka. - SKŁADNIKI:

  • 4 kacze udka
  • pol szklanki soku jablkowego
  • pol szklanki bialego, wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • olej
  • sol
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • maka do sosu

Kacze udka. - PRZYGOTOWANIE:

Udka nacieram porzadnie sola, pieprzem i majerankiem i odstawiam na 2 godziny / dluzej nie zaszkodzi /- w temperaturze pokojowej.Do brytwanki wlewam pare lyzek oleju, polowe bulionu i sok jablkowy. Ukladam udka skorka do gory i polewam winem. Wstawiam - przykryte pokrywka do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 40 min. Po tym czasie odwracam udka , i dusze pod przykryciem dalsze 40 min podlewajac od czasu do czasu pozostalym bulionem. Kiedy zaczynaja mieknac - odwracam je ponownie a powstaly sosik zlewam do malego garnka- zostawiajac jednak troche w brytwance . Podkrecam temperature do 200° i bez przykrycia podpiekam udka ok. 20 min./ Czas duszenia moze sie ewentualnie wydluzyc w zaleznosci od tego - jaka kaczka sie trafi /.W tym czasie robie zasmazke z maki i oleju i zageszczam sos - w razie potrzeby doprawiajac do smaku. Ostatnio zrobilam udka z marchewka z groszkiem i knedlami z gotowanych ziemniakow , ale dodatki kazdy moze dobrac wedlug wlasnego smaku.Przygotowanie trwa dosyc dlugo ale smakuje doskonale.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kacze udka. (strona 1 z 1)  
Niuniaczka

Niuniaczka
offline

2010-02-15 23:04
Pyszności, marchewka z groszkiem, to coś co uwielbiam, nie wspomnę już o mięsku;) 5
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-02-23 12:11
Uwielbiam kaczuszkę pod każdą postacią.Już mam w ulubionych 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Panierowana pierś z kurczaka Mięciutka karkówka z grilla Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Kurczak  według Patrycji  Łopatka pieczona z warzywami Pałki miodowo-musztardowe
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim Kurczak po żydowsku
Kurczak z Marengo Kurczak z kukurydzą Gołąbki jagnięce w liściach winogron

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane