Kacze udka.

Jojo offline

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1
Kacze udka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

W podobny sposob robie cala kaczke - nadziewajac ja kwasnymi jablkami.


trudność: średne
czas:

Kacze udka. - SKŁADNIKI:

  • 4 kacze udka
  • pol szklanki soku jablkowego
  • pol szklanki bialego, wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • olej
  • sol
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • maka do sosu

Kacze udka. - PRZYGOTOWANIE:

Udka nacieram porzadnie sola, pieprzem i majerankiem i odstawiam na 2 godziny / dluzej nie zaszkodzi /- w temperaturze pokojowej.Do brytwanki wlewam pare lyzek oleju, polowe bulionu i sok jablkowy. Ukladam udka skorka do gory i polewam winem. Wstawiam - przykryte pokrywka do nagrzanego do 180° piekarnika na ok 40 min. Po tym czasie odwracam udka , i dusze pod przykryciem dalsze 40 min podlewajac od czasu do czasu pozostalym bulionem. Kiedy zaczynaja mieknac - odwracam je ponownie a powstaly sosik zlewam do malego garnka- zostawiajac jednak troche w brytwance . Podkrecam temperature do 200° i bez przykrycia podpiekam udka ok. 20 min./ Czas duszenia moze sie ewentualnie wydluzyc w zaleznosci od tego - jaka kaczka sie trafi /.W tym czasie robie zasmazke z maki i oleju i zageszczam sos - w razie potrzeby doprawiajac do smaku. Ostatnio zrobilam udka z marchewka z groszkiem i knedlami z gotowanych ziemniakow , ale dodatki kazdy moze dobrac wedlug wlasnego smaku.Przygotowanie trwa dosyc dlugo ale smakuje doskonale.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kacze udka. (strona 1 z 1)  
Niuniaczka

Niuniaczka
offline

2010-02-15 23:04
Pyszności, marchewka z groszkiem, to coś co uwielbiam, nie wspomnę już o mięsku;) 5
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-02-23 12:11
Uwielbiam kaczuszkę pod każdą postacią.Już mam w ulubionych 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią Kotlety mielone nadziane kalafiorem
Kofty wieprzowe Wołowe roladki z dynią w sosie pieczarkowym Pasztet z żurawiną
Świąteczna rolada z boczku Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Pularda ze smardzami
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Pieczeń z dzika z kaszą gryczaną Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane