Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pieczone udka kaczki z jabłkami i imbirem, który nadaje aromat i ostrość potrawie. Dobre danie na zimowe dni.

Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym

 

  • 2 udka z kaczki
  • 3 jabłka
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu

 

Sposób przygotowania:

Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym
Udka kacze umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwy, sosu sojowego i octu. Zetrzeć na tarce imbir około 1 łyżeczki i dodać do marynaty. Natrzeć mięso i odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Najlepiej na noc. Jabłka obrać ze skórki, pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do naczynia żaroodpornego i skroić resztę imbiru. Cebulę pokroić w piórka i dołożyć do jabłek. Wyłożyć na to udka, wlewając również marynatę. Piec w temperaturze 180*C przez 1 h 45 min albo dłużej w zależności od wielkości udek. W trakcie pieczenia warto udka przewrócić i zlać trochę płynu z wytopienia. Tak żeby udka się piekły, a nie gotowały. Po upieczeniu jabłka potraktowałam blenderem, ale to nie jest konieczne. Podawać z ziemniakami. Smacznego!
Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym
Olej, sos sojowy, ocet i starty kawałek imbiru wymieszać.
Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym
Do naczynia żaroodpornego skroić jabłka i imbir.
Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym
Cebulę pokroić w piórka i dodać do jabłek. Wlałam równiez marynatę.
Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym
Upieczone jabłaka i imbir zmiksowałam blenderem.