Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kacze udo z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodko- ostre kacze piersi

Kacze udo z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kacze udo z warzywami

 

  • 2 kacze udka,
  • 1 średnia marchew,
  • 15 dag cukinii,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego,
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 kawałek imbiru wielkości dużej łyżki,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 4 łyżki oleju,
  • tłuszcz do smażenia,
  • woda

Sposób przygotowania:

Kacze udo z warzywami
Z sosu sojowego, octu balsamicznego, obranego i startego na drobnych oczkach imbiru, oleju oraz pozostałych przypraw przygotowujemy marynatę, którą zalewamy mięso i trzymamy je w chłodnym miejscu przez co najmniej 8 godzin. Godzinę przed przygotowaniem wyciągamy mięso z lodówki i po upływie tego czasu podsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni. Podsmażone mięso podlewamy wodą i dusimy około 70 minut na wolnym ogniu. Cukinię dokładnie myjemy, wykrawamy miękki miąższ, marchew obieramy ze skóry. Oczyszczone warzywa kroimy w niewielkie talarki, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze 20-25 minut.
Kacze udo z warzywami
Z sosu sojowego, octu balsamicznego, obranego i startego na drobnych oczkach imbiru, oleju oraz pozostałych przypraw przygotowujemy marynatę, którą zalewamy mięso i trzymamy je w chłodnym miejscu przez co najmniej 8 godzin.
Kacze udo z warzywami
Godzinę przed przygotowaniem wyciągamy mięso z lodówki i po upływie tego czasu podsmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni.

Tagi:

sosy cukinia