Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka aromatyczna (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wymieszać składniki marynaty, posmarować kaczką wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na

Kaczka aromatyczna (Chiny)

Składniki:

Kaczka aromatyczna (Chiny)

 

  • 85 dag młodej dzikiej kaczki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sherry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki z piąciu przypraw
  • 2 łyżki stopionego masła 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku
  • łyżka obranego i startego korzenia imbiru na sos:
  • 3 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag ananasa w kawałkach (z puszki)
  • łyżka bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek obranych ze skórki
  • migdałów

Sposób przygotowania:

Kaczka aromatyczna (Chiny)
Wymieszać składniki marynaty, posmarować kaczką wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godziną. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka, i Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturą do 180°C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30-40 minut, cząsto polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i piąknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, dodać mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować leszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić na około 10 minut. Na małej patelni zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczką wyjąć hiytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z bulionem miąsnym i pi/ygotowanym sosąm ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczką podzielić na porcje, każdą z nich włożyć do salaterki, posypać migdałami, polać losem i podawać.