Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 112]

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta kaczka o lekko cytrynowym, maślanym smaku. Pieczona z żurawiną oraz suszonymi śliwkami smakuje wybornie.

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

Składniki:

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną
Mięso myjemy, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym. 
Przygotowujemy marynatę, nacieramy nią kaczkę. Odstawiamy na noc do lodówki aby przeszła przyprawami. Kolejnego dnia śliwki kroimy na pół. 

Kaczkę faszerujemy masłem , układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy żurawinę i śliwki. Pieczemy mięso przez 2 godz w 200 st. co jakiś czas podlewając je powstałym płynem.