Strona główna Kaczka duszona w czerwonym winie

Kaczka duszona w czerwonym winie

Kaczka « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Kaczka duszona w czerwonym winie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kaczka duszona w czerwonym winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3292

Kaczkę jeśli zamrożona całkowicie rozmrozić. Dokładnie umyć, wygnieść na desce i



Kaczka duszona w czerwonym winie - SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka (ok 1,5 kg)
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • majeranek
  • kilka goździków
  • 1 szkl czerwonego półwytrawnego wina

Kaczka duszona w czerwonym winie - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę jeśli zamrożona całkowicie rozmrozić. Dokładnie umyć, wygnieść na desce i natrzeć dokładnie wewnątrz i z zewnątrz solą zmieszaną z roztartym na proszek majerankiem i utłuczonymi goździkami. Pozostawić ją na 1 godz. Następnie kaczkę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem rondlu z przykrywką. Podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i piec w dobrze nagrzanym piekarniku (do 220 st) ok 1 godz. Kaczkę należy polewać co 20 minut tłuszczem, który się z niej wytopi. Gdy mięso kaczki będzie na wpół miękki (sprawdzić wbijając widelec w udko) polać winem i dusić jeszcze 20 minut. Gdy natomiast będzie zupełnie miękkie, odkryć rondel lub brytfannę, wzmocnić ognień i zrumienić. Podawać kaczkę z salatką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka duszona w czerwonym winie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Soczysta pierś kaczki Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem Kaczka z owocami
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową Sałatka z kaczką, malinami, pomarańczą i orzechami Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym
Balotyna z kaczki Zawijas z piersi kurczaka pod pierzynką szpinakową Lekki wiosenny gulasz z kurczaka z kopytkami
Kaczusia na winie Smażona pierś z kaczki Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane