Strona główna Kaczka duszona w czerwonym winie

Kaczka duszona w czerwonym winie

Kaczka « poprzedni | następny »
Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Kaczka duszona w czerwonym winie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3292

Kaczkę jeśli zamrożona całkowicie rozmrozić. Dokładnie umyć, wygnieść na desce i



Kaczka duszona w czerwonym winie - SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka (ok 1,5 kg)
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • majeranek
  • kilka goździków
  • 1 szkl czerwonego półwytrawnego wina

Kaczka duszona w czerwonym winie - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę jeśli zamrożona całkowicie rozmrozić. Dokładnie umyć, wygnieść na desce i natrzeć dokładnie wewnątrz i z zewnątrz solą zmieszaną z roztartym na proszek majerankiem i utłuczonymi goździkami. Pozostawić ją na 1 godz. Następnie kaczkę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem rondlu z przykrywką. Podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i piec w dobrze nagrzanym piekarniku (do 220 st) ok 1 godz. Kaczkę należy polewać co 20 minut tłuszczem, który się z niej wytopi. Gdy mięso kaczki będzie na wpół miękki (sprawdzić wbijając widelec w udko) polać winem i dusić jeszcze 20 minut. Gdy natomiast będzie zupełnie miękkie, odkryć rondel lub brytfannę, wzmocnić ognień i zrumienić. Podawać kaczkę z salatką z czerwonej kapusty.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka duszona w czerwonym winie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Pierogi z farszem z kaczki Kaczka azjatycka z jesiennymi owocami Galantyna z kaczki
Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty Kaczka w pomarańczach Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym
Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami Pieczona kaczka z jabłkami
Soczysta pierś kaczki Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem Kaczka z owocami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane