misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 556]

Kaczka duszona z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna, a do tego bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach kaczka w sosie z aromatycznych grzybów. Doskonała na obiad dla całej rodziny.

Kaczka duszona z grzybami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kaczka duszona z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka duszona z grzybami
Nóżki kaczki dokładnie myjemy. Doprawiamy z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, po czym przekładamy do woreczka dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku. Całość zawiązujemy wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Następnego dnia godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Ogrzane mięso smażymy na złoto z obu stron. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś naczynia.

Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone grzyby i przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy na patelnię wodę i dodajemy rozmaryn oraz ząbki czosnku, jałowiec, angielskie ziele oraz liść laurowy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kaczki.

Miękką kaczkę podajemy np. z surówką i ziemniakami.
Kaczka duszona z grzybami
Dokładnie umyte nogi kaczek przyprawiamy solą morską oraz pieprzem
Kaczka duszona z grzybami
Nóżki przekładamy do woreczka i dodajemy rozmaryn oraz ząbki czosnku
Kaczka duszona z grzybami
Nóżki obsmażamy z każdej strony na złoto
Kaczka duszona z grzybami
Do przesmażonego mięsa dodajemy grzyby i smażymy
Kaczka duszona z grzybami
Na patelnię wlewamy wodę i dodajemy przyprawy
Kaczka duszona z grzybami
Całość dusimy do miękkości
Kaczka duszona z grzybami
Nóżki podajemy np. z surówką i ziemniakami