KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kaczka egzotyczna na jesienną pluchę.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniała kaczka o egzotycznym wyglądzie i oryginalnym smaku.

Kaczka egzotyczna na jesienną pluchę. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaczka egzotyczna na jesienną pluchę.

 

  • kacza nóżka,
  • łyżka miodu,
  • tymianek do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szklanka czerwonego słodkiego wina,
  • garść kapusty modrej i białej,
  • 1/2 cebulki,
  • dobra oliwa,
  • brokuł i prążki czerwonej kapusty do dekoracji,
  • kawałek egzotycznego owocu( dowolny, ważne aby był w kolorze fioletu, doda wykończenie całej kompozycji)

 

Sposób przygotowania:

Kaczka egzotyczna na jesienną pluchę.
Świeżą kaczą nóżkę dokładnie myjemy osuszamy, solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem i odstawiamy na 2 godziny, następnie zalewamy słodkim winem i pozostawiamy na kolejne 2-3 godziny. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę, wcześniej smarując miodem, opruszamy tymiankiem i zalewamy winem z marynaty, wszystko pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 1-1.2 godziny. W chwili gdy kaczka w piekarniku, przygotowujemy resztę, cebulę na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie, dodajemy mieszankę kapusty modrej i białej, solimy i pieprzymy do smaku, po kilku minutach ściągamy patelnię a wszystko dodajemy do kaczki i dalej pieczemy. Talerz dekorujemy ugotowanym brokułem, krązkami czerwonej cebuli, układamy nóżkę kaczą w roli głównej, dekorujemy cebulką z kapustą a obok kawałek egzotycznego owocu. SMACZNEGO.
Kaczka egzotyczna na jesienną pluchę.
Etap 1