kszot

kszot

Kucharz
[Przepisów: 2]

Kaczka faszerowana 2

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przyrządzoną kaczkę można traktować jako pieczeń na kanapki zamiast wędliny, lub jako danie główne na uroczystych obiadach.

Kaczka faszerowana 2

Składniki:

Kaczka faszerowana 2

 

  • 2,2 kg Kaczki (całej)
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 0,4 kg mięsa mielonego z wieprza
  • 0,2 kg żołądków kurzych
  • 0,4 kg pieczarek (same kapelusze)
  • garść świeżej zielonej pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana 2
Zaczynamy od od usunięcia kości z kaczki, następnie przygotowujemy żołądki z kaczki gotując je na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Do mięsa mielonego dodajemy uprzednio zmiękczoną wodą i również zmieloną bułkę,kroimy drobno zieloną pietruszkę, wbijamy jajko. po ostudzeniu do mięsa dodajemy także żołądki w całości oraz całe kapelusze. Całą masę przyprawiamy do smaku wedle upodobań. Faszerujemy uprzednio przygotowaną kaczkę, zaszywamy tak by mięso nie wydostało się na zewnątrz. układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy z wierzchu przyprawą grillową, solą, pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 0,5 godziny na 200 stopni, a następnie pieczemy jeszcze 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni. Smacznego!