Strona główna Kaczka faszerowana Eli

Kaczka faszerowana Eli

Kaczka « poprzedni | następny »
eli_555 - autor przepisu Kaczka faszerowana Eli offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 903
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kaczka faszerowana Eli
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Kaczka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkami.


trudność: średne
czas:

Kaczka faszerowana Eli - SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka-2 kg
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 dkg płatków migdałowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • wątróbka z kaczki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosera
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 1 łyzeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • wykałaczki
  • grube nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Kaczka faszerowana Eli - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,odrobinę soli,cukier puder i usmażyć.Wątróbkę umyć,usunąć tłuszcz,błonki i pokroić w kosteczkę.Kaszę wyłożyć do miski,dodać rodzynki,migdały,cebulę,czosnek,sól,pieprz,wątróbkę i żółtka.Wszystko razem wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do farszu i delikatnie wymieszać.Farszem nadziać kaczkę,pospinać wykałaczkami i zasznurować grubą nicią kuchenną.Wymieszać razem olej,soser,przyprawę do drobiu,bulionetkę pieczeniową,czosnek,sos sojowy,sól i pieprz.Kaczkę położyć w brytfance i posmarować marynatą.Resztę marynaty wymieszać z 1/2 litra wody i wlać do brytfanki.Brytfankę przykryć folią aluminiową i piec kaczkę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze kaczkę kolejne 60 minut,polewając kaczkę co jakiś czas wytworzonym sosem.Wyjąć kaczkę z brytfanki i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos zlać do rondla (zebrać nadmiar tłuszczu),ewentualnie rozcieńczyć woda i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem i sosem.Smacznego!



Komentarze do Kaczka faszerowana Eli (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2011-04-27 17:51
Ale wspaniała kaczka,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2011-04-27 21:55
Wspaniała kaczucha!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-04-28 19:39
Zostało coś z tej kaczusi dla mnie?
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2011-04-28 20:06
msewka napisał(a):

Zostało coś z tej kaczusi dla mnie?

Były dwie i zniknęły w mig.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Kaczusia na winie Smażona pierś z kaczki Kacze udka  z sosem jabłkowo-imbirowym
Kurczak duszony z orzechami narkowca Pierś kaczki w pomarańczowej nucie Chińskie danie z piersią z kaczki
Odświętna kaczuszka Kaczka nadziewana jabłkami Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym Kaczka w sosie żurawinowym Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane