eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1072]

Kaczka faszerowana Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kaczka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkami.

Kaczka faszerowana Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka faszerowana Eli

  • 1 kaczka-2 kg
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 dkg płatków migdałowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • wątróbka z kaczki
  • 2 jajka

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosera
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 1 łyzeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól

  • wykałaczki
  • grube nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana Eli

Kaczkę umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,odrobinę soli,cukier puder i usmażyć.Wątróbkę umyć,usunąć tłuszcz,błonki i pokroić w kosteczkę.Kaszę wyłożyć do miski,dodać rodzynki,migdały,cebulę,czosnek,sól,pieprz,wątróbkę i żółtka.Wszystko razem wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do farszu i delikatnie wymieszać.Farszem nadziać kaczkę,pospinać wykałaczkami i zasznurować grubą nicią kuchenną.Wymieszać razem olej,soser,przyprawę do drobiu,bulionetkę pieczeniową,czosnek,sos sojowy,sól i pieprz.Kaczkę położyć w brytfance i posmarować marynatą.Resztę marynaty wymieszać z 1/2 litra wody i wlać do brytfanki.Brytfankę przykryć folią aluminiową i piec kaczkę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze kaczkę kolejne 60 minut,polewając kaczkę co jakiś czas wytworzonym sosem.Wyjąć kaczkę z brytfanki i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos zlać do rondla (zebrać nadmiar tłuszczu),ewentualnie rozcieńczyć woda i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem i sosem.Smacznego!

Redakcja poleca: