Strona główna Kaczka faszerowana Eli

Kaczka faszerowana Eli

Kaczka « poprzedni | następny »
eli_555 - Przepis na: Kaczka faszerowana Eli offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 970
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kaczka faszerowana Eli
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Kaczka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkami.


trudność: średne
czas:

Kaczka faszerowana Eli - SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka-2 kg
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 dkg płatków migdałowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • wątróbka z kaczki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosera
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 1 łyzeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • wykałaczki
  • grube nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Kaczka faszerowana Eli - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,odrobinę soli,cukier puder i usmażyć.Wątróbkę umyć,usunąć tłuszcz,błonki i pokroić w kosteczkę.Kaszę wyłożyć do miski,dodać rodzynki,migdały,cebulę,czosnek,sól,pieprz,wątróbkę i żółtka.Wszystko razem wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do farszu i delikatnie wymieszać.Farszem nadziać kaczkę,pospinać wykałaczkami i zasznurować grubą nicią kuchenną.Wymieszać razem olej,soser,przyprawę do drobiu,bulionetkę pieczeniową,czosnek,sos sojowy,sól i pieprz.Kaczkę położyć w brytfance i posmarować marynatą.Resztę marynaty wymieszać z 1/2 litra wody i wlać do brytfanki.Brytfankę przykryć folią aluminiową i piec kaczkę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze kaczkę kolejne 60 minut,polewając kaczkę co jakiś czas wytworzonym sosem.Wyjąć kaczkę z brytfanki i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos zlać do rondla (zebrać nadmiar tłuszczu),ewentualnie rozcieńczyć woda i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem i sosem.Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka faszerowana Eli (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2011-04-27 17:51
Ale wspaniała kaczka,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2011-04-27 21:55
Wspaniała kaczucha!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-04-28 19:39
Zostało coś z tej kaczusi dla mnie?
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2011-04-28 20:06
msewka napisał(a):

Zostało coś z tej kaczusi dla mnie?

Były dwie i zniknęły w mig.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Pieczona kaczka z jabłkami Soczysta pierś kaczki Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem
Kaczka z owocami Roladki z mozzarellą i papryką konserwową Sałatka z kaczką, malinami, pomarańczą i orzechami
Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym Balotyna z kaczki Zawijas z piersi kurczaka pod pierzynką szpinakową

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane