Strona główna Kaczka faszerowana Eli

Kaczka faszerowana Eli

Kaczka « poprzedni | następny »
eli_555

Złoty Ekspert
Przepisy: 1041
zdjęcia: 1 z 5
Kaczka faszerowana Eli
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Kaczka faszerowana kaszą jęczmienną z dodatkami.


trudność: średnie
czas:

Kaczka faszerowana Eli - SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka-2 kg
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 5 dkg rodzynek
  • 3 dkg płatków migdałowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • wątróbka z kaczki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosera
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 1 łyzeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • wykałaczki
  • grube nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Kaczka faszerowana Eli - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,odrobinę soli,cukier puder i usmażyć.Wątróbkę umyć,usunąć tłuszcz,błonki i pokroić w kosteczkę.Kaszę wyłożyć do miski,dodać rodzynki,migdały,cebulę,czosnek,sól,pieprz,wątróbkę i żółtka.Wszystko razem wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do farszu i delikatnie wymieszać.Farszem nadziać kaczkę,pospinać wykałaczkami i zasznurować grubą nicią kuchenną.Wymieszać razem olej,soser,przyprawę do drobiu,bulionetkę pieczeniową,czosnek,sos sojowy,sól i pieprz.Kaczkę położyć w brytfance i posmarować marynatą.Resztę marynaty wymieszać z 1/2 litra wody i wlać do brytfanki.Brytfankę przykryć folią aluminiową i piec kaczkę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze kaczkę kolejne 60 minut,polewając kaczkę co jakiś czas wytworzonym sosem.Wyjąć kaczkę z brytfanki i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos zlać do rondla (zebrać nadmiar tłuszczu),ewentualnie rozcieńczyć woda i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Kaczkę podzielić na porcje i podawać z farszem i sosem.Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka faszerowana Eli (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210

2011-04-27 17:51
Ale wspaniała kaczka,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2011-04-27 21:55
Wspaniała kaczucha!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-04-28 19:39
Zostało coś z tej kaczusi dla mnie?
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2011-04-28 20:06
msewka napisał(a):

Zostało coś z tej kaczusi dla mnie?

Były dwie i zniknęły w mig.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Smażona pierś kaczki Pyzy mięsem kaczki nadziane Kaczka w miodzie, porzeczkach z jabłkami
Sałatka z kaczką i sosem tamaryndowym Kaczka w sosie winno - śliwkowym  Kaczka pieczona w majeranku
Sałatka z kaczką (przed)wiosenna Filet z kaczki w czerwonym sosie curry Soczyste roladki z kaczej piersi
Kaczy smalec czyli nadwyżki tłuszczu z udkiem Nogi z kaczki po góralsku Pieczona pierś kaczki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane