Strona główna Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

Kaczka, Wielkanoc « poprzedni | następny »
mysza75 - Przepis na: Kaczka faszerowana pieczona w rękawie offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 538
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Kaczka faszerowana pieczona w rękawie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Kaczka faszerowana podrobami i indykiem polecam :-)


trudność: łatwe
czas:

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie - SKŁADNIKI:

  • 1 kaczka 2 kg
  • Farsz
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 15 dkg ser drobiowych
  • 1 udko z indyka
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • Sól do farszu
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka faszerowana pieczona w rękawie (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2013-04-06 19:15
Uwielbiam faszerowane kaczki :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-06 22:51
Ale pyszności! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kaczka
Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami Pieczona kaczka z jabłkami
Soczysta pierś kaczki Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem Kaczka z owocami
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową Sałatka z kaczką, malinami, pomarańczą i orzechami Szparagi z wędzoną kaczką i jajkiem poszetowym
Balotyna z kaczki Zawijas z piersi kurczaka pod pierzynką szpinakową Lekki wiosenny gulasz z kurczaka z kopytkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane