mysza75

mysza75

Złoty Ekspert
[Przepisów: 678]

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kaczka faszerowana podrobami i indykiem polecam :-)

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

  • 1 kaczka 2 kg
  • Farsz
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 15 dkg ser drobiowych
  • 1 udko z indyka
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • Sól do farszu
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.