cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Kaczka faszerowana warzywami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna kaczka faszerowana warzywami - marchewką, cukinią, selerem, porem oraz grzybami.

Kaczka faszerowana warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka faszerowana warzywami

  • MARYNATA:
  • Przyprawa do kurczaka 1 łyżka
  • Bazylia suszona 1 łyżka
  • olej ok 3 łyżek
  • papryka czerwona słodka pół łyżeczki
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub wyciśnietę
  • Sól/pieprz

  • Ok 3 kilogramowa kaczka

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana warzywami

Kaczkę myjemy. Wszystkie zioła i przyprawy do marynaty mieszamy ze sobą. Dodajemy czosnek. Taka mieszanina nacieramy dokładnie kaczkę i wstawiamy do lodowki najlepiej na całą noc. Nastepnego dnia przygotowujemy farsz. Pora kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię oraz marchewkę w plasterkach.



Ugotowane grzyby kroimy w kostkę, dokładamy do pozostałych warzyw. Na końcu, gdy warzywa trochę zmiękną dodajemy posiekany czosnek oraz natkę selera. Doprawiamy do smaku. Warzywa nie musza być całkowicie miękkie, dojdą w piecu. Zamarynowaną wcześniej kaczkę nadziewamy farszem. Zszywamy.



Wkładamy do gęślarki. Po bokach możemy ułożyć kilka kawałeczków ziemniaka, jako dodatek do upieczonej kaczki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 2 godziny.

Redakcja poleca: