dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kaczka na kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na kaczkę na kwaśno.

Kaczka na kwaśno

Składniki:

Kaczka na kwaśno

 

  • 1 pierś kaczki (około 50 dag)
  • 3 pomarańcze
  • 2 limetki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Kaczka na kwaśno
Z pomarańczy i limetek obrać po 1 łyżce skórki, następnie z 2 pomarańczy i 2 limetek wycisnąć sok. Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry. Posypać solą, pieprzem i skórką z owoców. Odstawić na noc do lodówki. Skruszałe mięso wyjąć, osuszyć, obsmażyć na oleju. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, włożyć mięso, zalać winem i dusić do miękkości. Od czasu do czasu przewrócić. Jedną pomarańczę podzielić na cząstki, każdą dodatkowo przekroić na pół, posypać cukrem i smażyć na 2 łyżkach masła, dopóki cukier się nie rozpuści. Mięso podawać obłożone kawałkami pomarańczy.