Incom

Incom

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Kaczka nadziewana mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna nadziewana mięsem mielonym kaczka.

Kaczka nadziewana mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka nadziewana mięsem mielonym

 

  • Kaczka
  • 0,250 kg mięsa mielonego
  • 1 Duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża bułka
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Pół kostki margaryny
  • Majeranek (ok,1 łyżeczki)
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana mięsem mielonym

Kaczkę umyć i dobrze osuszyć, natrzeć solą, pieprzem. Ja czasem też używam kucharka. Zrobić nadzienie: ( bułkę zalać szklanką mleka na ok.10 min.) odcisnąć i dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kaczkę nadziać, dobrze zszyć. natrzeć papryką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć kaczkę do rękawa razem z połową kostki margaryny i piec około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC, 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, żeby skórka się trochę przypiekła :) Smacznego! :)


Zobaczcie też: przepis na pierś z kaczki >>>

Kaczka nadziewana mięsem mielonym
Gotowy farsz z mięsa mielonego, można dodać trochę bułki tartej ale nie jest to konieczne...
Kaczka nadziewana mięsem mielonym
Tak nafaszerowaną kaczkę, bardzo dokładnie zszywamy.
Kaczka nadziewana mięsem mielonym
Gdy kaczka jest już zszyta, a cały farsz nam się nie zmieścił, możemy uzyć go np. do kotletów,.
Kaczka nadziewana mięsem mielonym
Wkładamy kaczke do rękawa, i pieczeemy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.