SUPERPRZEPIS

Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Suszone jabłka można robić przez cały rok, więc dlatego polecam taką kaczkę. Jest ponad sezonowa. Jabłka ususzyłam w piekarniku. Są fajne do pochrupania i jako nadzienie.

Składniki:

Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami

 

  • 1,8 kg kaczka

 

  • 1 garść pełna suszonych jabłek

 

  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

 

 

 

  • 1 łyżka majeranku

 

  • 1 cebula

 

 

  • 1 łyżeczka ziela prowansalskiego

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Kaczkę myję, odcinam skrzydła. Nacieram solą, czosnkiem sprasowanym, majerankiem, ziołami prowansalskimi w środku i na zewnątrz. Do środka kaczki dodaję także pokrojoną cebulkę. Wstawiam do lodówki pod przykryciem na noc. Kaszę gotuję w dwóch szklankach wody. Jabłka suszone kroję na mniejsze kawałki i zalewam winem. Odstawiam na godzinę. Do wystudzonej kaszy dodaję jabłka, doprawiam solą i tym farszem napełniam kaczkę. Spinam wykałaczkami, albo szpilkami. Piekę pod przykryciem tyle czasu ile waży kaczka. Około dwie godziny temp 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewam kaczę sosem który się wytworzy i wodą około szklanka w odstępach co jakiś czas.Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniała. 
Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
jabłka suszone pokrojone zalane winem czerwonym
Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
kaczka umyta osuszona i natarta przyprawami
Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
kasza ugotowana i dodane do niej jabłka suszone
Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Kaczka nadziana kaszą z jabłkami przed pieczeniem