SUPERPRZEPIS

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem Więcej zdjęć (4)

Kaczkę bardzo lubię i zawsze żałuję że tak szybko się kończy. Tym razem zrobiłam nadzienie z jabłek, żurawiny i topinamburu. Szaleje w kuchni z topinamburem bo bardzo mi smakuje pieczony. Kaczka idealna na niedzielny obiad albo dla gości.

Składniki:

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem

 

  • 1 tusza kaczki 2,20 kg

 

  • 1/2 kg topinamburu

 

 

 

  • 1 łyżeczka octu

 

  • marynata:

 

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

 

  • 2 łyżki majeranku

 

 

  • 3 cebule

 

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem
Z kaczki wycinam skrzydła, szyję. Kaczkę nacieram solą, majerankiem, octem winnym, olejem w środku i na zewnątrz, oraz plastrami cebuli. Cześć cebuli wkładam do środka częścią obkładam kaczkę na zewnątrz. Wstawiam ją do lodówki w brytfannie na dobę żeby przeszła marynatą. Resztą octu winnego który mi zostanie polewam kaczkę. Na drugi dzień jabłka obieram i kroję w cząstki., topinambur skrobię i dokładnie myję i przekładam do wody z octem żeby nie ściemniał. Kaczkę napełniam jabłkami, żurawiną i 1/3 topinamburu. Kaczkę zszywam albo spinam szpilkami, układam na około pozostały topinambur. Wstawiam ją piekarnika temp 180 stopni na dwie godziny i 20 minut. W między czasie kaczkę polewam sokami które wytworzy podczas pieczenia, oraz wodą kilka razy. Kaczka nie będzie wtedy sucha. Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniła. 
Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem
cebula biala obrana i pokrojona na desce
Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem
kaczka marynatą natarta nadziana żurawiną i jablkami
Kaczka nadziewana żurawiną i topinanburem
topinanbur obrany i dodany do kaczki do nadzienia i do brytfanny