Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kaczka pieczona w pomarańczach z goździkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczna, złocista, rumiana i soczysta kaczuszka idealna do podania na uroczysty obiad. Pomarańcze nadają jej pięknego zapachu i cudownego smaku.

Kaczka pieczona w pomarańczach z goździkami

Składniki:

Kaczka pieczona w pomarańczach z goździkami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona w pomarańczach z goździkami
1. Kaczkę dokładnie oczyścić z piór, wymyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na skórze od strony piersi wykonać lekkie nacięcia na ukos nożem (po 4 na każdą pierś). Ptaka dokładnie natrzeć zmieszanymi ze sobą pieprzem, solą jałowcem i majerankiem nie pomijając środka mięsa. Włożyć do środka goździki i taką kaczkę odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
2. Jedną pomarańczę pokroić na ćwiartki, a drugą w plasterki razem ze skórką. (Trzecią na razie zostawić). Pokrojoną na cząstki pomarańczę włożyć do środka kaczki. Mięso wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową piersiami do dołu. Górę nasmarować olejem i \obłożyć na górze i dookoła pokrojonymi plasterkami pomarańczy. Kaczkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 100 minut. W czasie pieczenia, co 15-20 minut podlewać wytwarzającym się sokiem.

3. Temperaturę w piecu zmniejszyć do 150 stopni. Piekącą się kaczkę wyjąć, zdjąć wszystkie plastry pomarańczy. Nasmarować kaczkę miodem (z wierzchu, nie obracając jej) i wyłożyć pozostałą pomarańczę pokrojoną w plastry. Piec kolejne 40 minut.