lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kaczka pieczona z jabłkami i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzisiaj kaczuszka coś innego hi hi ciekawe czy będę od teraz cały rok jadła kaczuszki. Jestem pewna że od czasu do czasu mogła bym ją jeść .

Kaczka pieczona z jabłkami i warzywami

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami i warzywami

 

  • kaczka 2 kg

 

  • jabłuszka małe 4 szt

 

 

  • pietruszka 2 szt

 

  • seler 100 gram

 

  • cebula 1 szt( plastry cebuli)

 

  • dodatkowo:

 

  • sól pieprz i majeranek

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami i warzywami
Kaczkę umyłam i osuszyłam przełożyłam do brytfanki , w której będzie pieczona. Natarłam porządnie mięso solą i pieprzem oraz majerankiem. Teraz zabrałam się za jabłuszka i warzywa . Marchew orazseler i pietruszkę obrałam , a jabłuszka umyłam. Do środka kaczki włożyłam małe jabłuszka. a na około kaczki warzywa i plastry cebuli . Podlałam pół litra rosołu .Piekłam w temperaturze 170° przez 3 godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewałam kaczkę rosołem. 

Tagi:

kaczka