kista33

kista33

Kucharz
[Przepisów: 29]

Kaczka po olawsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pokrojone porcje kaczki ukladac na lisciach salaty i udekorowane pomidorkami.....

Kaczka po olawsku

Składniki:

Kaczka po olawsku

 

  • sprawiona kaczka bez kosci(ok.1,8kg)
  • 25dag mieszanego mielonego miesa
  • 10dag watröbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • pöl peczka natki
  • söl,pieprz,ostra papryka,ziola prowansalskie
  • curry

Sposób przygotowania:

Kaczka po olawsku
Kaczke oczysc,umyj,osusz.Natrzyj sola ewenatrz i na zewnatrz.Na zewnatrz posyp pieprzem,curry,ostra papryka, i ziolami.Dokladnie natrzyj.Odstaw w chlodne miejsce.
Watröbki wieprzowe oczysc,umyj i zmiel w maszynce.Cebuje obierz,posiekaj.Olej rozgrzej na patelni i zeszkli cebule.Natke umyj i posiekaj.Zoltka oddziel od bialek.Bialka ubij na sztywno ze szczypta soli.Mielone wlöz do miski,dodaj zmielone watröbki,cebule,natke i zöltka,dokladnie wyröb i przypraw do smaku.Dodaj ubita piane z bialek,delikatnie i dokladnie wymieszaj.Nadzieniem napelni kaczke.Otwör zszyj nicia kuchenna.Kaczke umiesc w rekawie do pieczenia,boki zwiaz i w 2-3 miejscach zröb we woli dziurki.Ulöz w formie,wstaw do piekarnika piecz 1,5-2 godz.w temp.150-180°C.POd koniec pieczenia rekaw rozchyl,by wierzch pieknie sie zrumienil.Upieczona kaczke wyjmij,schlödz.Pokröj na dosc grube porcje.Przed podaniem ponownie ja podgrzej....