Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kaczka po pekińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczna kaczka przygotowana na sposób chiński, ale w znacznie przyśpieszonym czasie. Oryginalnie powinna być przygotowana parę dni i wisieć na haku w przewiewnym miejscu, polewana marynatą. U mnie wersja spolszczona z sosem śliwkowym.

Kaczka po pekińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka po pekińsku

 

  • 1 kaczka
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • SOS ŚLIWKOWY:
  • 200g śliwek węgierek
  • 3 łyżki sosu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 4-5 łyżek sosu spod kaczki

Sposób przygotowania:

Kaczka po pekińsku
Kaczkę włożyć całą do wrzątku. Parzyć przez 5min. Wyjąć z wody. Ostudzić i oczyścić ze wszystkich pałek. Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, czosnek rozgnieść. Wystudzoną kaczkę natrzeć marynatą i pozostawić ją w chłodnym miejscu przez dobę. Kaczkę należy co parę godzin polewać marynatą. Żeby nie wysychała. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 15min z jednej strony, a potem przewrócić na drugą. Po 10min zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec kaczkę przez 2godziny. Można jeszcze obracać w trakcie pieczenia. Jeżeli będzie się nam za bardzo przypalać to przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić na 5min, żeby mięso odpoczęło. Śliwki (mogą być mrożone) włożyć do garnka razem z pozostałymi składnikami sosu. Chwilę gotować na małym ogniu. Zmiksować blenderem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodać wodę. Podawać z kaczką. Smacznego!
Kaczka po pekińsku
Kaczkę parzyć w wodzie przez 5min i oczyścić z pałek.
Kaczka po pekińsku
Składniki marynaty umieścić w misce i połączyć.
Kaczka po pekińsku
Kaczkę nacierać marynatą co parę godzin.
Kaczka po pekińsku
Zamarynowaną kaczkę przełożyć do naczynia do zapiekania.