Kaczka po polsku

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kaczka po polsku

Genialne danie dla wymagających gości - przepyszna pieczona kaczka po polsku. Najlepiej smakuje w towarzystwie kluseczek ziemniaczanych, sosu i surówki z czerwonej kapusty.

Składniki:

Kaczka po polsku

 

Do podlania:

  • szklanka wody
  • po łyżce masła i oleju

Sposób przygotowania:

Kaczka po polsku
1. Do miski wlej olej i dodaj przyprawy: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj na przyprawową pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolej odrobinę oleju.

2. Główkę czosnku bez obierania przekrój w poprzek na pół i bardzo starannie natrzyj nim kaczkę – z wierzchu i od środka. Czosnek odłóż na bok.

3. Naczosnkowane mięso natrzyj dokładnie przygotowaną pastą przyprawową – także z wierzchu i w środku. Na koniec do wnętrza tak doprawionej kaczki włóż odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła.

4. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym docelowo będziesz je piekła, przykryj i wstaw do lodówki na 2–3 godziny.

5. Kaczkę wyjmij z lodówki, na dno naczynia wlej wodę, dodaj olej oraz masło i „wpuść” je pod kaczkę. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st. C. Piecz mniej więcej 2 godziny, co jakiś czas podlewając wytwarzającym się sosem.

6. Gotową kaczkę wyjmij z piekarnika i ułóż piersiami do dołu (aby do kaczych piersi spłynęły soki z mięsa).

7. Pozostały w formie sos zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej i zagotuj.

8. Tuszkę pokrój na porcje i podawaj z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem oraz surówką.