dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Kaczka po poznańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczka po poznańsku wspaniale nadaje się na wykwintne kolacje w gronie przyjaciół, rodziny. Jest to bardzo wystawna potrawa, polecam ją!

Kaczka po poznańsku

Składniki:

Kaczka po poznańsku

 

  • 1 kaczka z podrobami
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 50 g słoniny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka margaryny, 1 kostka smalcu
  • sok z cytryny
  • sól, cukier, pieprz
  • kilkanaście owoców winogron
  • ok. 1 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kaczka po poznańsku
Kaczkę umyć, obsuszyć. Odciąć szyję i skrzydła. Przeciąć wzdłuż na pół, odciąć kręgosłup. Połówki kaczki posolić i smażyć na smalcu. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić do miękkości. Podroby z kaczki (serce, żołądek, wątróbka) pokroić, lekko zrumienić na patelni dodając cebulę i margarynę. podlać wodą i dusić do miękkości. Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Skropić sokiem z cytryny, posolić, dodać cukru do smaku. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić, dodać pokrojoną cebulę i mąkę. Wymieszać smażąc (zasmażka) i przełożyć z ugotowanymi podrobami do kapusty. Całość zalać winem. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą i dusić jeszcze ok. 40 minut. Pod koniec włożyć owoce winogron. Można podawać z pyzami.