Kaczka podchmielana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Odciąć ostrym nożem szyje i kuper kaczki. Ptaka starannie wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem...

Kaczka podchmielana

Składniki:

Kaczka podchmielana

 

  • 1 kaczka (około 2 kg)
  • 50 ml śliwowicy
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • obranych z łupin i pokrojonych w słupki
  • 10 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
  • 4 kwaskowe jabłka pokrojone na ćwiartki
  • 10 moreli pokrojonych na połówki lub 1 mała puszka moreli
  • 2 duże twarde gruszki pokrojone na ósemki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 5 dużych zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 2 goździki utłuczone w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soku cytrynowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka podchmielana
Odciąć ostrym nożem szyje i kuper kaczki. Ptaka starannie wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżony czosnek wymieszać z solą, pieprzem (zostawić szczyptę do farszu) i gałką muszkatołową. Natrzeć tak przygotowaną pastą ptaka wewnątrz i z zewnątrz. Odstawić w chłodne, przewiewne miejsce na 30 minut. Umyte i nie obrane gruszki oraz jabłka (pokrojone) posypać goździkami, a następnie skropić sokiem z cytryny. Bakalie wymieszać ze śliwowica, imbirem i szczypta pieprzu. Dodać do nich połówki moreli i odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 175° C. Utrzeć miód z suszonym majerankiem i stopionym masłem. Do farszu bakaliowo-morelowego dodać kilka cząstek jabłek i gruszek. Nadziać kaczkę, a skórkę posmarować miodowa zaprawa. Ułożyć kaczkę w brytfance grzbietem do dołu, podlać 1/2 szklanki wywaru z kurczaka, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny, podlewając co 15 minut sosem z dnia brytfanny.

Wyjąć brytfannę z piekarnika, przewrócić kaczkę grzbietem na wierzch, a dookoła ułożyć gruszki i jabłka. Piec (albo podgrzewać) jeszcze przez 30 minut, polewając kilkakrotnie kaczkę sosem. Podawać kaczkę z sałatką z czerwonej kapusty, jabłek i rodzynek polaną sosem winegret) i francuskimi kluskami. Można również blanszować małe ziemniaki (około 5 minut gotowania w lekko osolonej wodzie) i z jednej trony brytfanki ułożyć jabłka i gruszki, a z drugiej ziemniaki. Pięknie się przyrumienia i wchłoną korzenne aromaty sosu.