jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Kaczka w czerwonym curry.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna kaczka duszona z mlekiem kokosowym z soczystymi owocami liczi.

Kaczka w czerwonym curry. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka w czerwonym curry.

 

  • 1 upieczona kaczka
  • 1 puszka mleczka kokosowego(400ml)
  • 1 puszka liczi (500g)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/2 szklanki bulionu z kaczki
  • pół cukinii
  • pęczek bazylii
  • 3 papryczki chili
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w czerwonym curry.
Kaczkę kroimy na części. Zagrzewamy dużą patelnię, dodajemy pastę curry i podgrzewamy, aż wydobędą się aromaty. Dolewamy bulion, mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Do gorącego sosu dodajemy kawałki mięsa, wypestkowane i pokrojone na połówki liczi, cukinię pokrojoną w słupki i część posiekanych listków bazylii. Dusimy mięso na bardzo małym ogniu około 5 minut. Podajemy potrawę na talerzach, posypaną pokrojonymi ostrymi papryczkami i udekorowaną listkami bazylii.
Kaczka w czerwonym curry.
Do gorącego sosu dodajemy kawałki mięsa, wypestkowane i pokrojone na połówki liczi
Kaczka w czerwonym curry.
Podajemy potrawę na talerzach, posypaną pokrojonymi ostrymi papryczkami i udekorowaną listkami bazylii.