BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 714]

Kaczka w jabłkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka. Kaczka w sam raz na niedzielny obiad ku zadowoleniu rodzince.

Kaczka w jabłkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaczka w jabłkach

 

  • średniej wielkości kaczka
  • jabłka 3 sztuki
  • olej około 5 -6 łyżek
  • 1płaska łyżka majeranku
  • sól , pieprz do smaku
  • przyprawa do drobiu około 1 łyżeczki
  • 1 płaska łyżka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Kaczka w jabłkach
Średniej wielkości kaczkę myjemy czyścimy osuszamy ręcznikiem papierowym nacieramy solą i pieprzem.

Z oleju, czosnku, majeranku, przyprawy do drobiu rozmarynu robimy marynatę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy, nacierając całą kaczkę zewnątrz jak i wewnątrz.

Wkładamy kaczkę na 2 godziny do lodówki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego.

W środek kaczki wkładamy plastry masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do 1,5 godz. polewając wytopionym tłuszczem.

Po godzinie pieczenia kaczkę obracamy. Obieramy jabłka kroimy na ćwiartki wycinając gniazda nasienne, posypujemy jeszcze majerankiem i dodajemy do kaczki jeszcze pieczemy około 40 min do miękkości cały czas polewając tłuszczem.

Podajemy z sosem kluskami i czerwoną kapustą. Gdyby kaczka nam się za mocno spiekła można ja nakryć folia aluminiową.
Kaczka w jabłkach
Kaszka w przyprawach czeka na miejsce w piekarniku