kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kaczka w kapuście modrej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne ...szkoda tylko że kaczki są tłuściutkie :(

Kaczka w kapuście modrej

Składniki:

Kaczka w kapuście modrej

 

  • 1 kaczka
  • 1/2 czerwonej kapusty
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kiść winogron
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 10dkg boczku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Kaczka w kapuście modrej
Kaczkę dzielimy na porcje.Siekamy cebulę.Obsmażamy mięso z cebula na smalcu.Przekładamy do garnka, wlewamy rosół i przykrywamy.Dusimy 1 godzinę na małym ogniu.Szatkujemy kapustę, skrapiamy sokiem z cytryny, przelewamy wrzątkiem.Boczek kroimy w małą kosteczkę, obsmażamy lekko.Dodajemy do boczku kapustę.Wlewamy do kapusty wino.Przyprawiamy sola,pieprzem i cukrem do smaku.Dusimy około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.Kapustę wkładamy do naczynia żaroodpornego,układamy na niej mięso,okładamy winogronami.Zalewamy sosem z gotowania mięsa i pieczemy 15 minut w temperaturze 200*C.Podajemy na gorąco.Smacznego!