misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kaczka w majeranku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kaczuszkę polecam na jesienne spotkania rodzinne.

Kaczka  w majeranku

Składniki:

Kaczka w majeranku

 

  • kaczka ok. 2- 2,5 kg
  • 30 dkg mielonej łopatki
  • po 15 dkg podrobów drob. serc lub żołądków i wątróbki.
  • kilka ząbków czosnku
  • sporo majeranku
  • sól, pieprz
  • kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Kaczka w majeranku
Kaczkę dokładnie oskubać z pozostałych piór i pałek , umyć ,osuszyć i natrzeć solą roztartą z czosnkiem (3-4 ząbki) i majerankiem wewnątrz i zewnątrz.Pozostawić w lodówce na parę godzin, najlepiej na noc. Wątróbkę sparzyć , serca lub żołądki ugotować , pokroić na małe kawałeczki , z serc odkroić rurki. Cebulkę pokroić w kostkę ,zeszklić na tłuszczu . Mięso mielone wymieszać z podrobami cebulką jajkiem , wczesniej namoczoną kajzerką i sporą ilością majeranku, ok 2-3 łyżek.Kaczkę wyjąć z lodówki (ja opłukalam nadmiar czosnku i soli i osuszyłam) . Nadziać przygotowanym farszem, zeszyć i włożyć do brytfanny. piec ok. 2 godz w piekarniku najpierw w wysokiej temper.220*C , po czterdziestu minutach zmniejszyć do 180*C. Pierwszą godz piekłam pod przykryciem ,drugą beż przewracając, aby równomiernie się przyrómieniła.