Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kaczka w miodzie, porzeczkach z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna.Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne.

Kaczka w miodzie, porzeczkach z jabłkami

Składniki:

Kaczka w miodzie, porzeczkach z jabłkami

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 duże soczyste jabłko
  • 2 płaskie łyżeczki kwaśnej konfitury z czerwonej porzeczki
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w miodzie, porzeczkach z jabłkami
W miseczce wymieszać miód, gorąca wodą , paprykę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu i ocet winny. Natrzeć piersi marynatą i odłożyć na ok. 12 godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać dobrze patelnię ( najlepiej ceramiczną lub teflonową ). Na rozgrzaną położyć skórą do dołu piersi. Docisnąć. Piec aż skóra zbrązowieje zmniejszając pod koniec gaz. Obrócić piersi i smażyć dalej. Podlać bulionem. Dodać konfiturę. Znów obrócić mięso i dusić dalej. Wyjąć piersi i odłożyć by ,, odpoczęło,, przed pokrojeniem ( najlepiej zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły ). W sos włożyć cząstki jabłka i dusić by zmiękły. Sos doprawić do smaku .Dodać śmietankę. Piersi pokroić i cienkie plasterki. Podałam z podsmażonymi ziemniakami . Można dodatkowo podać surówkę z czerwonej kapusty ( surowej lub obgotowanej). * Na przyszłość - usunę skórę z piersi przed obróbką bo zdecydowanie jej nie lubię i obsmażę mięso na mieszance masła i oleju.