Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kaczka w pomarańczach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najlepsza kaczka jaką do tej pory jadłam. Mięso jest soczyste i delikatne. Aromat pomarańczy dopełnia wszystko. Polecam na obiad.

Kaczka w pomarańczach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w pomarańczach
Kaczkę oczyścić. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3min. Wyciągnąć i osuszyć. Przygotować marynatę z podanych składników umieszczając wszystko w miseczce i rozcierając. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Taką marynatą natrzeć całą kaczkę i odstawić na co minimum 3godziny. Moja stała całą noc. Pomarańczom odkroić skórkę i pokroić na plasterki. Jabłko również pokroić, bez gniazd nasiennych, ale ze skórką. Część owoców włożyć do kaczki i ją zaszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego obłożyć resztą owoców. Piec w 170*C przez 2 godziny. W trakcie pieczenia polewać wytopionymi płynami. Smacznego! 
Kaczka w pomarańczach
Oczyszczoną kaczkę włożyć do wrzątku na 3 minuty.
Kaczka w pomarańczach
Z podanych składników przygotować marynatę.
Kaczka w pomarańczach
Pomarańczom odciąć skórę i pokroić razem z jabłkiem.
Kaczka w pomarańczach
Część owoców włożyć do środka kaczki i ją zszyć.