Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka w pomarańczach na ostro (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej kawałki kaczki i wstawić na

Kaczka w pomarańczach na ostro (Wietnam)

Składniki:

Kaczka w pomarańczach na ostro (Wietnam)

 

  • 2 kg pokrajanego mięsa kaczki
  • olej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szkl soku pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
  • pokrajana w cieniutkie paseczki skórka z pomarańczy
  • 2 posiekane czerwone małe chili
  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czerwonego chili
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kaczka w pomarańczach na ostro (Wietnam)
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej kawałki kaczki i wstawić na noc do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kawałki kaczki na złoto. Odwrócić kawałki mięsa i polewać tłuszczem z patelni. lekko zmniejszyć gaz. Kiedy kaczka będzie prawie miękka, posypać ją połową cukru. Gdy będzie gotowa, odwrócić znowu i posypać resztą cukru. gdy cukier się skarmelizuje dodać sok, wymieszać i wyjąć mięso. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, zdjąć białą błonkę i ułożyć na talerzu. Pośrodku położyć kaczkę. Sos podgrzać mieszając aż zgęstnieje. Polać kaczkę. Przybrać skórką pomarańczową i chili.