Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Kaczka w porzeczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kaczka z owocową nutą- polecam.

Kaczka w porzeczkach

Składniki:

Kaczka w porzeczkach

 

  • piersi z kaczki- 5 szt,
  • masło- 75 g,
  • konfitura z czarnej porzeczki - 250 ml,
  • olej- 30 ml,
  • czosnek- 2 ząbki,
  • sos teriyaki- do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kaczka w porzeczkach
Piersi z kaczki umyć, osuszyć i obsmażyć na maśle. Na oleju w głębokiej patelni usmażyć czosnek, dołożyć obsmażone piersi. Dolać masło pozostałe ze smażenia. Doprawić sosem teriyaki, dolać 1/2 szklanki wody,posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem. Po około 20 minutach dołożyć konfiturę z czarnej porzeczki- najlepiej kwaśną i dusić dalej. Na ostatnie kilkanaście minut odkryć pokrywkę, żeby sos odparował i stał się gęsty. Doprawić pieprzem, solą sosem teriyaki do smaku.

Tagi:

sosy kaczka