Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kaczka w porzeczkowym sadzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy kaczka znajdzie się wśród porzeczek...mogą wyniknąć z tego same pyszności! W końcu drób komponuje się z owocami doskonale.

Kaczka w porzeczkowym sadzie

Składniki:

Kaczka w porzeczkowym sadzie

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w porzeczkowym sadzie

Przygotowanie kaczki

Kaczka w porzeczkowym sadzie
Kaczka z pomarańczami i ziołami trafi do naczynia sous vide

Kaczkę przygotowałam metodą sous vide. Pierś z kaczki przyprawiłam solą i pieprzem, włożyłam do woreczka do pakowania próżniowego, dodałam tymianek, rozmaryn, pomarańcze i kawałki masła. Woreczki zamknęłam za pomocą zgrzewarki do pakowania próżniowego. Kaczkę gotowałam w urządzeniu do sous vide - temp.57 st.C, 40 minut.

Przygotowanie sosu

Kaczka w porzeczkowym sadzie
Sos z czerwonej porzeczki z dodatkiem wina czerwonego

W międzyczasie przygotowałam sos. Porzeczki umyłam, pozbawiłam końcówek, włożyłam do garnka, posypałam cukrem, cynamonem, dodałam wino i ocet jabłkowy. Gotowałam 20 minut, mieszając.

Podsmażenie kaczki

Kaczka w porzeczkowym sadzie
Kaczkę smażymy z obu stron na patelni zaczynając od strony skórki

Piersi z kaczki wyjęłam z woreczków. Smażyłam na patelni (zaczynałam smażyć na suchej, zimnej patelni, zaczynając od strony ze skórką) po 3-5 minut z każdej strony.

Wykończenie i prezentacja

Kaczka w porzeczkowym sadzie
Pierś z kaczki polewamy sosem i serwujemy gościom

Kaczkę wyłożyłam na talerze, wyłożyłam sos. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!