Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kaczka w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę....

Kaczka w winie

Składniki:

Kaczka w winie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w winie
Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Kaczkę ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie, polać tłuszczem, skropić winem i wstawić do piekarnika. Piec około 1-1 1/2 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas podlewać sosem. Pod koniec pieczenia dodać rum, sok z pomarańczy, cynamon (w proszku) i żurawiny. Upieczoną kaczkę pokroić i polać przecedzonym sosem.