Kaczka wielkanocna

Henia - Przepis na: Kaczka wielkanocna offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kaczka wielkanocna
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Warto zrobić, chociaż wymaga trochę pracy!


trudność: trudne
czas:

Kaczka wielkanocna - SKŁADNIKI:

  • kaczka o wadze 2-2,5kg najlepiej francuska
  • 1 duża pieś z kurczaka
  • podroby z kaczki oprócz szyi
  • 2 żołądki z indyka lub 5 z kurczaka
  • 5 wątróbek z kurczaka
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • czosnek
  • majeranek
  • dobry olej lub rozpuszczone masło
  • sproszkowana czerwona papryka

Kaczka wielkanocna - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka wielkanocna (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2010-12-25 21:59
ale bym taką zjadła....pyszności!
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 01:04
Pyza napisał(a):

ale bym taką zjadła....pyszności!

Proszę bardzo! Już wysyłam ! Gołąbkiem pocztowym, będzie szybko!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-19 22:52
Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 01:05
Jojo napisał(a):

Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.

Jajko i natka dają smak ale i ładny wygląd.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-12-26 10:10
Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 11:18
Babciagramolka napisał(a):

Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .


A to nie napisałam?! Do Ciebie też poleciał gołąbek z paczuszką!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Racuchy dyniowe Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo
Hetmaniec (świąteczny makowiec) Cytrynowo-orzechowy pstrąg Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej
Winogronowy tort-motyl Miodownik z orzechami Bakaliowe kulki
Szybki placek z makiem Pierniczki dyniowe Bigos staropolski

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane