Kaczka wielkanocna

Henia

Mistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 1
Kaczka wielkanocna
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Warto zrobić, chociaż wymaga trochę pracy!


trudność: trudne
czas:

Kaczka wielkanocna - SKŁADNIKI:

  • kaczka o wadze 2-2,5kg najlepiej francuska
  • 1 duża pieś z kurczaka
  • podroby z kaczki oprócz szyi
  • 2 żołądki z indyka lub 5 z kurczaka
  • 5 wątróbek z kurczaka
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • czosnek
  • majeranek
  • dobry olej lub rozpuszczone masło
  • sproszkowana czerwona papryka

Kaczka wielkanocna - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka wielkanocna (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza

2010-12-25 21:59
ale bym taką zjadła....pyszności!
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia

2010-12-26 01:04
Pyza napisał(a):

ale bym taką zjadła....pyszności!

Proszę bardzo! Już wysyłam ! Gołąbkiem pocztowym, będzie szybko!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo

2010-03-19 22:52
Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia

2010-12-26 01:05
Jojo napisał(a):

Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.

Jajko i natka dają smak ale i ładny wygląd.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2010-12-26 10:10
Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia

2010-12-26 11:18
Babciagramolka napisał(a):

Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .


A to nie napisałam?! Do Ciebie też poleciał gołąbek z paczuszką!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Tort zabajone z brzoskwiniami Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie Waniliowe ciasteczka z trzcinową nutą
Szwedzka sałatka śledziowa Śledzie z rodzynkami Jajka w laskowej skorupie
Drożdżowy koszyk wielkanocny Sernik królewski Jajeczka w rzodkiewkowym sosie
Sałatka z ryżem makaronowym i marynowaną pieczarką Tort straciatella z wiśniami Babka z dodatkiem chałwy

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane