Kaczka wielkanocna

Henia - Przepis na: Kaczka wielkanocna offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kaczka wielkanocna
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Warto zrobić, chociaż wymaga trochę pracy!


trudność: trudne
czas:

Kaczka wielkanocna - SKŁADNIKI:

  • kaczka o wadze 2-2,5kg najlepiej francuska
  • 1 duża pieś z kurczaka
  • podroby z kaczki oprócz szyi
  • 2 żołądki z indyka lub 5 z kurczaka
  • 5 wątróbek z kurczaka
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • czosnek
  • majeranek
  • dobry olej lub rozpuszczone masło
  • sproszkowana czerwona papryka
  • sól
  • vegeta

Kaczka wielkanocna - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka wielkanocna (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2010-12-25 21:59
ale bym taką zjadła....pyszności!
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 01:04
Pyza napisał(a):

ale bym taką zjadła....pyszności!

Proszę bardzo! Już wysyłam ! Gołąbkiem pocztowym, będzie szybko!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-19 22:52
Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 01:05
Jojo napisał(a):

Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.

Jajko i natka dają smak ale i ładny wygląd.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-12-26 10:10
Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 11:18
Babciagramolka napisał(a):

Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .


A to nie napisałam?! Do Ciebie też poleciał gołąbek z paczuszką!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Imprezowe koreczki z makaronowymi muszkami Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym Sernik z piernikami i kawową nutą
Świąteczna kapusta z grzybami Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym z cukinią Tatar z łososia
Tort jagodowo-malinowy Zupa cebulowa z grzanką serową Filet z udźca kurczaka w sosie kurkowym
Mazurek cytrynowo- kajmakowy Wigilijne jabłka nadziewane Makowiec na kruchym cieście

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane