Kaczka wielkanocna

Henia - Przepis na: Kaczka wielkanocna offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 244
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kaczka wielkanocna
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Warto zrobić, chociaż wymaga trochę pracy!


trudność: trudne
czas:

Kaczka wielkanocna - SKŁADNIKI:

  • kaczka o wadze 2-2,5kg najlepiej francuska
  • 1 duża pieś z kurczaka
  • podroby z kaczki oprócz szyi
  • 2 żołądki z indyka lub 5 z kurczaka
  • 5 wątróbek z kurczaka
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • czosnek
  • majeranek
  • dobry olej lub rozpuszczone masło
  • sproszkowana czerwona papryka

Kaczka wielkanocna - PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kaczka wielkanocna (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2010-12-25 21:59
ale bym taką zjadła....pyszności!
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 01:04
Pyza napisał(a):

ale bym taką zjadła....pyszności!

Proszę bardzo! Już wysyłam ! Gołąbkiem pocztowym, będzie szybko!
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-19 22:52
Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 01:05
Jojo napisał(a):

Z nadziewana kaczka jest zawsze sporo roboty ale sie oplaca :) Jeszcze nigdy nie probowalam nadziewac farszem z dodatkiem jajek na twardo . Myslalam ze wyprobowalam juz wszystkie mozliwe wersje ..a tu prosze - czlowiek ciagle uczy sie czegos nowego. Sprobuje przy nastepnej okazji.

Jajko i natka dają smak ale i ładny wygląd.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-12-26 10:10
Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-12-26 11:18
Babciagramolka napisał(a):

Zaraz - zaraz a moje zamówienie zrealizowane ? Bo ta ćwiarteczka to już była zamówiona wczesniej - proszę sie do niej nie zabierac bo dam po łapkach .


A to nie napisałam?! Do Ciebie też poleciał gołąbek z paczuszką!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
 Księżyce cynamonowe z migdałami  Żurek w chlebku Krokiety z grzybami i papryką
Roladki  z brzoskwinią w winno-porowym sosie Placek królewski Tort kawowy z masą mascarpone
Torcik z brzoskwiniami  i galaretką  Ciasto złoto milionera z orzeszkami Szarlotka miodowa
Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką Torcik waniliowy z markizami Imprezowe koreczki z makaronowymi muszkami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane