Kaczka z brzoskwinią i tymiankiem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kaczka z brzoskwinią i tymiankiem

Soczysta kaczka faszerowana jabłkami i podlewana słodkim syropem z brzoskwiń. Wyjątkowego aromatu dodaje jej tymianek. Idealna na obiad!

Składniki:

Kaczka z brzoskwinią i tymiankiem

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z brzoskwinią i tymiankiem
1. Tuszkę umyj, natrzyj w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, posyp łyżeczką tymianku wymieszanego z łyżką cukru. Włóż do środka kaczki i zaszyj.

2. Brytfannę skrop olejem, włóż do środka kaczkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

3. Podczas pieczenia podlej kaczkę odrobiną syropu z brzoskwiń, a następnie polewaj z wierzchu wytwarzającym się sosem. 10 minut przed końcem pieczenia posyp z wierzchu tymiankiem. Średnią kaczkę należy piec 1,5–2 godz.

4. Upieczoną kaczkę przełóż na półmisek, obłóż osączonymi z zalewy brzoskwiniami i duszoną żurawiną.