Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kaczka z Budapesztu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jadłem ją w Budapeszcie nazwy nie pamiętam, zresztą kto by pamiętał węgierskie nazwy :)

Kaczka z Budapesztu

Składniki:

Kaczka z Budapesztu

 

 

 

  • 1 młoda kaczka (wraz z podrobami)
  • 2 bułki mleko
  • 2 jajka
  • 4 dag gęsiego smalcu
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczka z Budapesztu
Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Dodać drobno posiekany żołądek, wątróbkę, zieloną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajkami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczkę i zaszyć otwór. Kaczkę posolić i włożyć do brytfanny polać ją tłuszczem i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor.