Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kaczka z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczkę podawać z czerwoną kapustą i ziemniakami.

Kaczka z czerwoną kapustą

Składniki:

Kaczka z czerwoną kapustą

 

  • kaczka
  • 4 kwaśne i twarde jabłka (np. renety)
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 5 goździków
  • łyżeczka octu winnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Kaczka z czerwoną kapustą
Kaczkę umyć, osączyć i natrzeć majerankiem z solą. Jabłka obrać, umyć, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w ćwiartki
i nadziać nimi kaczkę, zaszyć i wstawić do lodówki. Następnego dnia, polać kaczkę wodą, wstawić do gorącego piekarnika i piec. Gdy mięso zmięknie pokroić na porcje i ponownie wstawić do piekarnika, aż będzie miękkie. Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować. Dodać łyżeczkę octu winnego, goździki i pokrojone jabłka oraz tłuszcz wytrącony z kaczki podczas pieczenia i sól. Gotować do miękkości.