luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Kaczka z czosnkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kaczka z chrupiaca skorka i wspanialym czosnkowym aromacie.

Kaczka z czosnkiem

Składniki:

Kaczka z czosnkiem

 

  • kaczka ok.2 kg.
  • 2 cebule
  • 1 jablko
  • 1 wiazanka zielonej pietruszki
  • 5 suszonych sliwek
  • 1 duza galka czosnku
  • sambal oelek
  • sol
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kaczka z czosnkiem
Kaczke umyc, posolic. Cebule obrac, pokroic w krazki i oblozyc nia kaczke w srodku i na zewnatrz. Zawinac do foli aluminiowej i odstawic na noc do lodowki. Jablko umyc , pokroic na wieksze kawalki i wlozyc do miski, dodac umyta pietruszke (w calosci), suszone sliwki i obrane i przekrojone na pol zabki czosnku. Calosc posypac majerankiem. Cebule, ktora oblozylismy kaczke, usunac i wyrzucic. Do srodka kaczki wlozyc przygotowane nadzienie, kaczke spiac lub zaszyc. Posmarowac sambal oelek i posypac majerankiem i piec 30 min. w temp.220 stopni, po tym czasie zmniejszyc temp. do 150 stopni i piec nastepne 90 min. Pysznie smakuje z kluskami i czerwona kapusta.