aaa.oto.ewa

aaa.oto.ewa

Kucharz
[Przepisów: 12]

Kaczka z Grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i niezwykle efektowne danie, przy tym nie wymaga dużo pracy. Naprawdę polecam.

Kaczka z Grzybami

Składniki:

Kaczka z Grzybami

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 40 dag świeżych grzybów (ew. mrożonych)
  • pól szklanki whisky
  • sos pieczeniowy (może być gotowy, ale osobiście polecam sos z pieczeni z obiadu)
  • stołowa łyżka masła
  • 250 ml śmietany 36%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka z Grzybami
Skórkę na piersiach nacinamy, posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię, nie używając przy tym tłuszczu. Kładziemy kaczkę na patelni, na skórce. Nie musimy się przejmować tym, że piersi wyglądają jakby się przypalały - wytapia się z nich tłuszcz. Spiekamy skórkę i po ok. 5 minutach przerzucamy na drugą stronę. W tym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby - podduszamy je. Zdejmujemy mięso z patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. Z patelni po kaczce odlewamy tłuszcz, wlewamy whisky i trochę odparowujemy. Dolewamy sos pieczeniowy (ilość - wedle uznania) i śmietanę - doprowadzamy do wrzenia. Na talerz wykładamy grzyby, na wierzchu układamy pokrojoną w grube plastry kaczkę - danie polewamy sosem. PS. Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami lub z grzankami czosnkowymi. Dla urozmaicenia można podać sałatę z pomidorami i sosem z oliwy i soku z cytryny.